06 joulu

Saavuta tavoitteesi! Viisi periaatetta varmaan onnistumiseen

Ryhmä nuoria odottaa jännittyneenä takahuoneessa tanssiesityksen alkamista. Yksi on omissa ajatuksissaan, toinen keskittyy koreografian muistamiseen, kolmas kuuntelee tarkasti edellisen numeron musiikkia ja laskee oman esityksen alkuun jäljellä olevia sekunteja. Muutama tyttö juttelee hermostuneesti tulevista vaikeista nostoista. Viimein edellisen esityksen musiikki loppuu ja tanssiryhmä järjestäytyy jonoon. Nyt on onnistuttava.

Ihminen on luotu onnistumaan. Onnistuva ihminen on onnellinen ja sinut itsensä kanssa. Olipa kyseessä itsemme asettamat tai jonkun muun määrittelemät tavoitteet, niiden saavuttaminen tuottaa mielihyvää. Onnistuminen vahvistaa mielikuvaa itsestä arvostettuna ihmisenä.

Useimmiten tiedämme, mitä tavoitteen saavuttaminen edellyttää. Laihduttaminen edellyttää muutoksia ruokavalioon, kunnon parantaminen edellyttää liikunnan lisäämistä, onnistunut tanssiesitys edellyttää keskittymistä ja rentoutta. Miksi sitten toimimme toisin – roskaruoka maistuu, työpäivän jälkeen jäämme sohvalle ja esityksen alla mieli harhailee ja hartiat nousevat korviin?

Saavuttaakseen tavoitteensa, ihminen tarvitsee motivaation – sisäisestä halusta syntyvää kipinää ponnistella haluamansa tavoitteen eteen. Motivaatiotutkimuksessa puhutaan usein sisäisestä ja ulkoisesta motivaatiosta. Ulkoinen motivaatio syntyy ulkoisista tekijöistä, kuten palkkioista ja tekemisen tuloksista. Sisäisellä motivaatiolla taas tarkoitetaan varsinaisesta tekemisestä syntyvää nautintoa. Menestyjä uskaltaa nauttia matkasta silloinkin kun se on ulkopuolisen silmin uskomatonta ja joskus jopa järjetöntä.

Jos haluat herättää oman sisäisen motivaatiosi, viidellä periaatteella onnistut varmasti:

1. Tee tavoitteestasi mitattava
Tarkentamalla tavoitteesi ja arvioimalla tavoitteesi seurauksia tekeminen muuttuu mielekkäämmäksi. Kunnon parantaminen on hyvä tavoite, mutta tavoitteessa etenemisen mittaaminen kuntotesteillä auttaa huomaamaan kehityksen. Kun lopullisen tavoitteen saavuttamista mitataan säännöllisesti, nautinto tekemiseenkin kasvaa.

2. Harjoittele ahkerasti
Menestyneet ja tavoitteensa saavuttaneet harjoittelevat keskivertoa enemmän. Tätä tosiasiaa ei muuksi voi muuttaa. Saavuttaaksesi tavoitteesi sinun on oltava valmis tekemään töitä ahkerasti. Olipa tavoitteesi urheilukilpailun voittaminen tai uusi työpaikka, on sinun oltava valmis uhraamaan tavoitteesi eteen aikaa ja energiaa. Enemmän tekemisen lisäksi sinun on tehtävä töitä paremmin. Laadukkaampi työskentely tavoitteen eteen tehostaa oppimista ja palkitsee saamalla tulokset näkyviksi.

3. Suunnittele takapakit
Tavoitteellisessa tekemisessä tulee aina takapakkeja, eikä elämä ole aina yhtä voittokulkua. Epäonnistumisten kielteisiä vaikutuksia voi vähentää ennakoimalla ja varautumalla. Tiukan ruokavalion noudattaminen voi muuttua mahdolliseksi sallimalla itselleen yhden herkkupäivän viikossa. Suunnitelmallinen salliminen vahvistaa pitkän aikavälin motivaatiota ja auttaa kehittämään toimenpiteitä takapakkien hallitsemiseksi.

4. Hanki mentori
Menestyvät ihmiset keräävät ympärilleen menestyjiä. Omien ajatusten peilaaminen ja palautteen saaminen omista tekemisistään on onnistumisen elinehto. Onnistumisten taustalla on aina satoja palautteita ja kriittisiä näkökulmia ystäviltä, työtovereilta ja valmentajilta. Tukijoukoissa jokaisella on oma roolinsa, joten ole myös kriittinen valitessasi mentoria. Hyväksy vain paras vaihtoehto ja huomaa, että paras ystävä ei aina ole paras valmentaja.

5. Uskalla olla oma itsesi
Omista tavoitteistaan on syytä olla ylpeä. Tavoitteiden toteuttaminen saa olla itsekästä, ja niiden eteen työskentelystä saa nauttia. Minäkuva vahvistuu tekemisen kautta ja siten myös nautinto tekemiseen vahvistuu vain tekemällä asioita, jotka tuntuvat itselle oikeilta.

——

Tanssiryhmän ohjaaja taputtaa kahdesti kätensä yhteen, luo määrätietoisen katseen ryhmäänsä. Saatuaan huomion hän nostaa korostetusti leukaansa, laskee hartiat näkyvästi alas ja paljastaa itsevarman hymynsä. Tanssijat järjestäytyvät nopeasti jonoon, katsovat ohjaajaansa, hengittävät syvään sisään, korjaavat ryhtinsä, hymyilevät ja samalla tunnistavat itsevarmuuden lisääntyvän. Hyvässä ryhdissä ja vahvalla itseluottamuksella jono astelee näyttämölle. Yhdessä. Voimakkaana. Nauttien.